Bugnet-therapie
De houdings- weerstandtherapie Bugnet is een oefenmethode voor patiënten met houdings- en/of bewegingsproblematiek.
De oefeningen werken op basis van houdingsreflexen die ten grondslag liggen aan gecoördineerde houdings- en bewegingspatronen. Om een bepaalde houding van het lichaam te handhaven, spannen we verschillende structuren aan (spieren, pezen, peesplaten). Het aanleren van de juiste houding en handhaving ervan tegen weerstand in, is het doel van de behandeling en zorgt voor minder overbelastingsklachten, meer weerbaarheid, met een krachtiger en stabieler gevoel in het lijf.
Bugnet is toepasbaar bij:
- Neurologische aandoeningen: zoals parese/paralyse, (post)polio, hemiplegie, distrofie, spina bifida, perifeer zenuwletsel
- Houdingsafwijkingen: zoals kyfose, scoliose, x-/ o-benen, holle of platvoeten
- Hypermobiliteit/ hyperlaxiteit, HSD, EDS, Marfan met bijvoorbeeld (sub)luxaties van gewrichten, vermoeidheid en pijn door overbelasting van verschillende gewrichten, pezen, banden, spieren.
- Chronische pijn en overbelastingsklachten : met bijvoorbeeld onzeker looppatroon, struikelen, zwakke houding, bekkeninstabiliteit, RSI/KANS (muisarm), klachten door herhaaldelijke bewegingen tijdens sporten
- Behouden en/of verbeteren van beweging/houding : bijvoorbeeld bij het dragen van gips, korset, brace, tijdens rolstoelgebruik, en bij de voorbereiding op een operatieve ingreep of het herstel erna.
Zie voor meer informatie www.stichting-bugnet.eu
